tisdag 31 augusti 2010

Piratpartiet välkomnar Datainspektionens inventering av övervakningskameror


Piratpartiet gläds åt att Datainspektionen planerar att göra en omfattande granskning av kameraövervakningen i Sverige.
Datainspektionen konstaterar i sitt pressmeddelande att “kameraövervakning är en särskilt integritetskänslig form av personuppgiftsbehandling”.
Piratpartiet delar den synen.


Även Piratpartiet Kil välkomnar denna granskning.
Vi har ända sedan beslutet togs varit starkt kritiska till att utöka kameraövervakningen på Sanneruds- och Dallidenskolan med så kallade, "talande kameror".

I det minsta så kanske detta får beslutsfattarna i kommunen att tänka om. Vi förstår dock behovet av förebyggande brottsbekämpning men vi anser inte att den bäst tillgodoses med enbart kameror. Det har vi ju sett under de senaste veckornas händelser på tex Sannerudsskolan.

Kameraövervakningen på skolorna är för kommunen en enkel lösning på ett långt mer komplext problem och borde absolut inte användas så lättvindigt som det görs idag. Vi skulle hellre vilja se en lösning liknande den i Karlstad med så kallade "maskerade" kameror och fysisk närvaro i form av tex. kommunväktare.
Detta skulle enligt oss vara en långt mer effektiv och mindre integritetskränkande alternativ. Som i slutändan även kan spara pengar åt kommunen.


Länkar och referenser:

Dagens Nyheters rapportering: http://www.dn.se/nyheter/sverige/skolor-som-filmar-elever-ska-granskas-1.1158783
Datainspektionens pressmeddelande: http://www.datainspektionen.se/press/nyheter/datainspektionen-inleder-omfattande-granskning-av-kameraovervakning/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Powered By Blogger